Odlingsråd

 
Saintpaulian är en tålig krukväxt. För att få den att trivs riktigt bra bör man dock tänka på:

Krukor

Saintpaulia odlas bäst i små krukor. Krukan bör vara cirka 1/3 av bladkransens storlek.


Jord

Saintpaulia vill ha en luftig jord. Allra bäst växer den i särskild saintpauliajord som man blandar själv enligt recept Man bör plantera om sina saintpaulior en gång per halvår.


Gödning

Saintpaulior behöver precis som andra växter näring för att växa. De är dock känsliga för stark näringslösning som kan bränna rötterna. Halv dos vanlig krukväxtnäring en gång per vecka brukar vara lagom. Saintpaulian har ingen viloperiod utan kan gödas året runt.


Ljus

Saintpaulian vill stå ljust men inte soligt. Ett väster eller österfönster brukar fungera bra. En del odlare anser dock att norrfönster är bäst.
Allra bäst växer saintpaulian under lysrör eftersom den då får ett konstant ljus oavsett väderlek och årstid. För att få plats med många saintpaulior kan man bygga en lysrörshylla med lysrör eller lågenergilampor och koppla dessa till en timer. 12-14 timmars belysning per dygn brukar vara bäst.


Vatten

Saintpaulian vill helst ha en konstant fuktig jord. För mycket vatten är Saintpaulians vanligaste dödsorsak. Vid övervattning ruttnar plantan lätt. Jag brukar vattna mina saintpaulior en gång i veckan och det fungerar bra hos mig. För att ge saintpaulian optimala växtbetingelser kan man förse plantorna med vekvattning. Då trär man en veke av syntetgarn (vanligt stickgarn går bra) ut genom krukans bottenhål och ner i en pizzasalladsburk med vatten. Genom vekvattningen är jorden hela tiden fuktig utan att bli blöt och saintpaulian trivs utmärkt.


Förökning

Saintpaulior förökas lätt genom bladsticklingar. En utförlig instruktion hittar du här. Saintpauliablad skickas enkelt och billigt med posten och därigenom är det lätt att byta saintpaulior med andra samlare. Posten kan gå hårt fram mot saintpauliablad emballera därför väl. Enstaka blad brukar gå bra att packa i plastpåsar som skickas i vadderade påsar. Större antal blad packas bäst i plastpåsar som läggs i lämplig wellpappkartong. Försök hitta kartonger som är tunnare än 3 cm för att undvika portotillägg för skrymmande brev. Tänk på att saintpaulior är mycket känsliga för kyla, skicka inte blad med post om det finns risk för att de utsätts för temperatur under sju plusgrader.


Ohyra

Saintpaulior drabbas tyvärr ibland av ohyra. De vanligaste är bladlöss samt olika sorters kvalster och trips. Bästa sättet att skydda sig mot ohyra är att hålla alla nya plantor i karantän i minst tre, men helst sex månader. Ställ plantan i en tät plastpåse eller ställ flera plantor tillsammans i en plastburk (de fyrkantiga plastlådor som man ibland kan tigga till sig i lösgodisaffären är utmärkta) och täck med gladpack. Kontrollera plantorna då och då. Om inga skadedjur hittas under karantäntiden kan man sedan placera nyförvärven i sin samling. Tvätta alla bladsticklingar i såpsprit innan rotning så minskar du ytterligare risken att få in ovälkomna gäster i saintpauliasamlingen

Om oturen ändå är framme så går den mesta ohyra att utrota. Provado insektsgift i form av pinnar eller spray tar kål på det mesta i ohyreväg. Eftersom Provado verkar systematiskt och tas upp av växten som då blir giftig för ohyran. Detta gör att man dödar även den ohyra som inte direkt träffas av sprayen. Jag föredrar pinnarna, då slipper man inandas sprutdimman när man behandlar och pinnarna har längre verkan, mellan sex och åtta veckor. Kvalster behandlas bäst med Provado plus som bara finns som spray. Om man inte vill använda gifter så kan man behandla med såpsprit , men den d ödar bara den ohyra som träffas av såpspriten. Eftersom odjur gärna gömmer sig är det svårt att träffa alla med såpspriten.

Ju tidigare behandling sätts in mot ohyran desto lättare är det att bli av med odjuren. Tänk på att såpsprit och provado bara dödar larver och vuxna individer. ägg överlever behandling, därför är det viktigt att fortsätta behandlingen i minst tre veckor.

 
 
Sidan uppdaterad 2004-06-14
 
Copyright © 2004 Martin Peterson